Blog

TV interjú a készülő könyvemről

TV interjú a készülő könyvemről

Nemrég a TV2 késő esti beszélgetős műsorába hívtak meg, hogy a 24.hu-n megjelent nagyobb elemzés kapcsán a készülő könyv témáiról beszélgessünk. A teljes 18 perces, interjút ITT lehet megnézni.
Read More
Öt trend ami megváltoztatja világunkat

Öt trend ami megváltoztatja világunkat

Ma a 24.hu-n jelent meg az előkészületben álló könyvem rövid előzetesként az elemzésem a korunk nagy globális trendjeiről. Népességnövekedés, klímakatasztrófa, geopolitikai változások.   “Sorsfordító éveket élünk. Világunknak az a berendezkedése, ami az 1800-as évek óta alapvetően határozta meg először a Nyugat, majd a globalizáció révén ma már szinte az egész emberiség életét, a szakadék felé halad. Mégpedig egyre gyorsabb ütemben – az óra kezd lepörögni alattunk.” A teljes szöveget ITT tudjátok elolvasni.
Read More
Mit tanulhatunk Orbántól? – Vélemény cikk az Open Democracy-n

Mit tanulhatunk Orbántól? – Vélemény cikk az Open Democracy-n

Legutóbbi írásom az openDemocracy angol portálon azt vizsgálja, hogy a buborékban élő elitek által irányított, vadkapitalizmus hogyan ágyaz meg a szélsőjobboldali vezetőknek. A neoliberalizmus által okozott szociális válságok alapvetően hordozzák magukban az autokratikus fordulatok veszélyét. Ebből a szempontból dél-Iowa és a magyar vidéki kis falvak világa nem is van olyan távol egymástól.   Részlet a cikkből, amit teljes egészében az openDemocracy-n tudtok elolvasni:   „Most observers seem to utterly miss the angle that makes the story of Hungary's last decades a case-study with international implications. Viktor Orban’s electoral victories did not happen in a vacuum – they were direct consequences of the disillusionment that most Hungarians felt after 20 years of democracy. While on a superficial level Hungary looked like a fairytale of a free-market transition, the social conditions of…
Read More
Szélsőséges Módszerek

Szélsőséges Módszerek

A POLITICO Europe kérésére írtam egy gyorselemzést a tegnapi parlamenti választásokról és az eredmények nemzetközi tanulságairól. Egy rövid részlet a cikkből, amit a POLITICON tudtok teljes egészében elolvasni: "A divided country, where urbanites vote for progressive candidates and rural areas turn to extremism. Two separate societies, each living in their own media bubble. Cultural elites detached from the everyday realities of the countryside. The result? A crushing victory for a hardline conservative strongman"
Read More
Olvasói Levél a New York Times-ban

Olvasói Levél a New York Times-ban

A szerkesztőségnek írt olvasói levelem ma jelent meg a New York Times-ban. Egy nemrégi Magyarroszágról szóló cikkükre válaszul elemeztem röviden az Orbán Viktor rendszerének legfontosabb jellemzőit   Rövid részlet a levélből, a teljes szöveg New York Times honlapján olvasható: "Mr. Orban’s electoral victories were a result of the disillusionment that most Hungarians felt after 20 years of democracy. Their resentment was rooted in the policies of technocratic elites, who as ardent followers of neoliberal orthodoxy promised that Hungary would catch up with the West. Crony capitalism is not merely a feature of the regime, but rather its main goal. Mr. Orban’s illiberal rise to power served one crucial objective: wealth accumulation for his inner circle. Thus, corruption is not a side effect, but rather the regime’s main ambition."
Read More